Mer om ”Söndagsvägen”

Framåt slutet av augusti kommer den ut, ”Söndagsvägen – Berättelsen om ett mord”. Det är min första helt nya bok sedan 2008. (Här räknar jag alltså inte den utökade versionen av ”Stridens skönhet och sorg” eller ”Jag kommer ihåg”.) Om någon vecka ska det andra korrekturet landa i min brevlåda, och efter det återstår litet eller inget att göra. Omslaget är klart, men även för- och eftersättsen. Det är den bild som finns på insidan av bokens hårda pärm, och i det här fallet ser den hur så här:

FOE-Söndagsvägen

”Söndagsvägen” handlar alltså om ett på sin tid mycket uppmärksammat mord. Det ägde rum 1965 i Stockholmsförorten Hökarängen, och som ledde till den största och mest komplicerade mordutredningen i Sverige före mordet på Olof Palme.

Just att utredningen blev så omfattande har lett till att arkiven innehåller mängder med material. När folk skriver om verkliga mordfall brukar man inte sällan nöja sig med att gå till det så kallade förundersökningsprotokollet, FUP:en, som är det åklagaren går till åtal med. Där finns bara det som är relevant för rättegången. Resten brukar försvinna in i det som kallas slasken eller sumpen – förhör, tips och annat material som inte ledde någon vart. Jag har arbetat även med ”sumpen”, som i det här fallet är nästan överväldigande stor, men också överrik på information som hjälper en att förstå polisarbetet, bostadsområdet där mordet skedde och även tiden. För detta är också en bok om rekordåren, om det nu närmast mytologiserade folkhems-Sverige som kan sägas ha nått sin höjdpunkt just här kring mitten av 60-talet.

På för- och eftersättsen ovan syns olika typer av material från arkiven, som jag använt i arbetet, bland annat en identifikationsparad (ja, en av dem är mördaren) men även ett foto, nere till vänster, av den person som ledde utredningen, den då legendariske men nu helt bortglömde kriminalkommissarien GW Larsson – för övrigt en av förebilderna till Sjöwall och Wahlöös ”Beck”. (Det går knappt ens att googla honom. Då får du bara upp länkar till en annan, samtida och mycket mer välkänd GW.)

Mer information om boken finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s