Om ”Söndagsvägen”

Min nästa bok heter ”Söndagsvägen”, och att skriva den har varit en lite speciell upplevelse. Med den prövar jag på en genre som är ny för mig, men som jag personligen varit intresserad av länge, nämligen det som på engelska kallas ”True Crime”, och på svenska ”Berättelser om brott” eller ibland ”Rättsfall”.

NOK_ENGLUND_SONDAGSVAGEN_front_lowBoken handlar om ett mord som ägde rum i Stockholm på sommaren 1965, och som är intressant i sin egen rätt: det visade sig vara ett ytterligt svårlöst fall, och väckte kolossal uppmärksamhet. Utredningen var också den största och mest komplicerade i Sverige före Palmemordet 1985. En ung kvinna hittas död i sin säng, och först avfärdas det som självmord, men när det blir fastställt att hon verkligen bragts om livet är det istället oklart hur hon dödats. Utredningen tar många oväntade vändningar, men när till slut en person åtalas för brottet blir denne frikänd i första instans.

Viktigt för mig har dock inte bara varit VAD som hände utan även NÄR det hände. År 1965 kan betecknas som Folkhemmets och Rekordårens höjdpunkt. Ekonomin var nästan ofattbart stark, de viktiga reformerna många, de verkliga politiska motsättningarna få, arbetslösheten i praktiken obefintlig, levnadsstandarden stadigt ökande, bilden av världen ljus, optimismen inför framtiden gränslös. (För att inte tala om musiken. 1965 är nog ett av de mest remarkabla musikåren någonsin – mer om det någon annan gång.) Samtidigt fanns där tecken på att något höll på att spricka upp mitt i all denna skenbara harmoni: bland annat så var Sverige drabbat av en epidemi av narkotikamissbruk, och framåt slutet av sommaren uppstod våldsamma ungdomskravaller, framför allt i Stockholm men även i andra städer.

För en historiker är 1965 på flera vis ett viktigare årtal än 1968, som är alltför nedtyngt av årtalsmagi och symbolism, och som dessutom många gånger är mer av en slutpunkt än en inledning på något helt nytt.

Förutom historien om brottet, är boken därför också ett försök av mig att utifrån en enskild händelse skildra och förstå rekordårens Sverige, denna nu närmast mytiska tid, och en tid jag själv upplevt som barn. (Jag minns också det här fallet, som kan sägas vara det första av de många så kallade ”sommarmorden”, som bevakades i detalj av kvällspressen under andra hälften av 60-talet, och som på sitt sätt kom att bli en del av tidsandan.)

Boken bygger på tre typer av källor: arkivmaterial från polis och domstolar, samtida pressartiklar samt intervjuer med människor som var där och var med. Materialet är flödande rikt. Jag har varken velat eller behövt hitta på något.

”Söndagsvägen – Berättelsen om ett mord” kommer ut hösten 2020 på Natur & Kultur.

5 reaktioner på ”Om ”Söndagsvägen”

 1. Mycket spännande.
  Jag bodde i samma radhuslänga som Kickan vid tidpunkten för mordet. (Söndagsvägen 98) Jag har minnen från både Kickan och en hel del som hände direkt i spåren av mordet.
  Vänligen Anders Lönnquist

  Gilla

 2. Spännande läsning
  Jag ser fram emot att läsa boken. Vid tidpunkten för mordet bodde jag i samma radhuslänga som Kickan och har minnen både från henne, andra som bodde i huset och även saker som hände i spåren efter mordet.
  Anders Lönnquist

  Gilla

 3. Så roligt att läsa den nutidshistoriska delen – om de politiska tankarna bakom folkhemsbygget, hur det blev, tidsandan o s v. Själva mordet kunde jag varit utan, tycker det är överdos på sådant i det mediala utbudet redan och att man starkt kan ifrågasätta etiken i att lämna ut alla detaljer om offren så som görs (inte bara i din bok utan allmänt). Hoppas att ditt pågående arbete är just nutidshistoria. Sverige 1945 till nutid i samma anda som den delen av boken. Hade varit så intressant och spännande att läsa! Även folkbildande med en historisk analys av vår samtid som en motvikt till den allmänna kvällspressennivån på samhällsdebatten som spridit sig till alla aktörer skulle jag vilja hävda.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s