Den visuella loopen

De flesta historiker är nog överens om att en av de stora skiften som ägde rum under senmedeltiden var övergången från en kultur som är i huvudsak visuell (och talad), till en som domineras av skriften. Och jag tror att de flesta av oss som lever idag inte kan undgå att notera att nu pågår det en rörelse i motsatt riktning. Skriftkulturen tappar till förmån för det visuella.

Detta får givetvis följder. Å ena sidan så kommer vår samtid givetvis vara den mest dokumenterade någonsin – visuellt sett. Allt som sker kommer att vara dokumenterat på bild. Å andra sidan kommer materialet vara delvis oanvändbart på grund av sin oöverskådlighet – och banalitet. (En beräkning från 2014 säger att det redan då laddades upp 1.8 miljarder bilder om dagen. Det blir 657 miljarder bilder om året, lågt räknat. Skulle inte förvåna mig om vi redan passerat biljonstrecket. Och då talar vi bara om det material som hamnar på sociala medier.)

Det stora hotet med det här skiftet tillbaka till det visuella, är att det leder till att man ej artikulerar sina erfarenheter utan bara avbildar dem. Och då blir det svårt att förstå sin värld, och omöjligt att genomskåda den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s